недеља, 23. јануар 2011.

U-19296/10 - UPRAVNI SUD TUŽBA - dopuna


Ukoliko ovaj sud još uvek ima dilemu kako da postupi po ovoj tužbi i pored dovoljno dokaznog materijla za odluku po dostavljenim predlozima, dostavljam bitan stav iz aktuelnih događaja vezanih za ovu materiju i Kragujevac i okolinu.
Naime u poznatim poslednjim događajima oko eksproprijacije Kormanskog polja, sa kojim ste verujem upoznati, nadležni državni organi izdali su više izričitih stavova o nesumnjivom državnom vlasništvu ovog polja. Ove stavove je potkrepilo i Ministarstvo ekonomije u svojoj izjavi za Politiku:

Rešenja o deeksproprijaciji su samo osnova za pokretanje postupka povraćaja imovine. Stare gazde su morale da vrate novac „Zastavi” a, kako nisu, fabrika automobila ostala je jedini legitimni posednik hektara. 
Ovakav stav, ako je zasnovan na zakonu , mora analogno da važi i u eksproprijaciji i u deeksproprijaciji inače bi pretstavljao samo želju  zainteresovane strane i zloupotrebu.
 Dakle, ako je ovaj stav ispravan, a podnosioc ove tužbe nema nikakvog razloga da aprori sumnja u njegovu ispravnost i autoritet Ministarstva, onda je on i najbolji dokaz o ispravnosti tužbe.
 Naime, analogno tom stavu u ovom predmetu:
rešenje o eksproprijciji je samo osnova za pokretanje postupka oduzimnja imovine. Kako u tom postupku eksproprijacije korisnik FKS NIJE ISPLATIO tadašnju „pravičnu naknadu“ po tadašnjem zakonu raniji sopstvenik je ostao jedini legitimni posednik svoje nekretnine.
Ovaj stav u potpunosti potvrđuju odgovarajući članovi tadašnjeg zakona o eksproprijaciji po kojima je eksproprijacija moguća samo uz pravičnu naknadu, ako nje nema-nama ni eksproprijacije, kao i nesumnjive činjenice da nije bilo nikakve promene u javnim knjigama – zabeleške eksproprijcije po čl.34 a raniji sopstvenik je sve vreme uredno izmirivao porez na tu imovinu.
Bitna napomena:
To što je korisnik na silu isplatio u novcu pod nazivom "pravična naknada" jeste samo manji deo tadašnje pravične naknade po tadašnjem zakonu. Veći deo naknade u stanovima nikad nije ni odredio niti isplatio. Eksproprijacija je zbog toga i poništena.
Dakle, prema navedenom stavu Ministarstva:
Sobzirom da je raniji sopstvenik, i pored izdatog rešenja o eksproprijaciji, nesumnjivo jedini legitimni posednik svoje nekretnine po osporenom rešenju o deeksproprijaciji nema šta ni da mu se vrati.
Ovim je dokazana nemogućnost izvršenja osporenog rešenja o deeksproprijaciji u tački 2.
Iz tog razloga neophodno je:
ili ukinuti rešenje o deeksproprijaciji prema predlogu iz tužbe
ili ukinuti stav 2 kojim se definiše obaveza koja se nemože izvršiti.
Ukoliko ovaj sud i dalje smatra tačku 2 neophodnom i zakonski opravdanom?, onda se radi o nedoslednosti i zloupotrebi prava koja, nadam se, neće proći kod nezavisnih ocena međunarodnog suda a nadam se i pre, kod Ustavnog suda.
Iz biltena VSS 2009-3/str.171 - –“ SUDSKA ODLUKA I USTAVNA ŽALBA”
Већину људских и мањинских права конкретизију посебни закони и у случају повреде штите их редовни судови . . . . . ”!!??
Iz tog razloga i potsećam da je ovakva eksproprijacija još u ono vreme bila suprotna potpisanim konvencijama o zaštiti ljudskih prava, i pretstavlja 
kršenja osnovnog Ustavnog prava na mirno uživanje imovine.
Dokaz za ove tvrdnje jesu upravo izmene u Zakonu o eksproprijaciji od 1995. kada je ukinuta eksproprijacija u klasičnoj stambenoj izgradnji a što je ovde slučaj.
Zadržavanje tačke 2 u rešenju o deeksproprijaciji pretstavljalo bi i nesumnjiv dokaz da se radi o dugogodišnjoj teškoj povredi ljudskih prava tri porodice sa pravom na adekvatno obeštećenje


Нема коментара:

Постави коментар